15 Mart 2012 Perşembe

DÖRT GÜZELLER/İskender PALA

Yayın Evi     : Kapı Yayınları

Sayfa Sayısı : 370

Fiyatı           : 11,23 TL


Beni İskender Pala ile ilk tanıştıran kitap olan Dört Güzeller, İskender Pala’ nın ağır edebi dilinden arınmış (Katre-i Matem’ den farklı olarak), günümüz Türkçesi ile yazılmış şahane bir kitap.
Kitapta dört element; hava, su, toprak ve ateş ile ilgili küçük kısa hikayeler bulunmakta. Bu dört elementin kültür ve medeniyet boyutu ile tanıştırıyor yazar okurlarını. Kitaptan küçük bir hikaye paylaşmak isterim:
Adamın biri ölür ve cehenneme gider. Bir zebani onu cehennem kapısının önünde beklemektedir. Tutar kolundan içeri alır. Adam bir bakar cehennemde bir sürü kazan. Her bir kazanın başında bir zebani ellerinde odunlar.
Adam : Bu kazanlar ne?
Zebani: Her bir kazanda bir millet var.
Adam : Peki o zebaniler ne yapıyor?
Zebani: Can havliyle yukarıya çıkmak isteyen olursa elindeki odunla başına vurup dışarıya çıkmasını engelliyor.
Adam: Peki şu kazanda neden zebani yok?
Zebani: Haa, o kazanda Türkler var. Onların başına zebani koymaya gerek duymadık. Çünkü ne zaman biri can havliyle yukarı çıkmaya çalışsa mutlaka biri aşağıdan onu çekip kazana geri döndürüyor…

Kitap, kısa hikayelerden oluştuğu için aynı anda birden fazla kitap okuyanlar için çok uygun. Ya da kitap okuma işini ancak metroda,otobüste,vapurda yapabiliyorsanız yine kitap tam size göre.
Yukarıda paylaştığım hikayeyi aklımda kaldığı şekliyle aktardım. Eğer eksik, yanlış anlattıysam Prof.Dr. İskender Pala’ dan özür dilerim. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder