12 Mart 2012 Pazartesi

UÇURTMA AVCISI/Khaled Hosseini


Yayınevi      : Everest
Sayfa Sayısı: 390
Fiyatı          : 6,95 TL


Bu kitap tıpkı “Kızım Olmadan Asla” gibi…Sürükleyici, bağımlılık yaratıcı, harika bir kitap. Bu özelliklerini gerçek olmasına da borçlu kuşkusuz ancak bence en önemli etkenlerden biri çevirmen. Yabancı dillerde yazılmış kitapları kendi dilimizde okurken bizimle yazar arasında bir köprü olarak çevirmenleri görürüz. Bazı çevirmenler bu köprü vazifesini yaparken adeta “ben buradayım” der gibi gözümüze cümlelerini sokarlar. Modamod çeviri diye adlandırdığımız bu çeviri şeklinde okuyucu hep bir şeylerden rahatsız olur. Bu rahatsızlık zaman zaman kitabı yarım bırakmamıza bile yol açabilir. “Uçurtma Avcısı” nın okuyucu tarafından bu kadar sevilmesine katkıda bulunduğuna inandığım çevirmeni Püren Özgören’ i tebrik ederim.
Kitap, bir çocuğun gözünden aileyi, fedakarlığı, sevgiyi, sadakati, savaşı, ölümü anlatıyor. Gözyaşları içinde ya da boğazınız düğümlenerek okuyacağınız bu kitapta kendinizden bir şeyler bulamayacaksınız muhtemelen ama savaşa, vicdansızlığa belki insan suretinde olan yaratıklara lanet okuyacaksınız…
Bazı kitaplar vardır pek yorum yapamazsınız ama soranlara “Oku mutlaka” dersiniz. Bu da onlardan biri işte. Kitap 2007 yılında sinemaya da uyarlanmış. Yıllar sonra ilk defa bir romanda “Kızım Olmadan Asla” daki gibi bir tat buldum. Yazarın bir diğer kitabı olan Bin Muhteşem Güneş” için de aynı türde yorumlar var. En kısa zamanda onu da okuyup yine buradan görüşlerimi sizlerle paylaşacağım.
Son olarak kitabın içeriğini kitap satan internet sayfalarındaki şekliyle size aktarmak isterim.

“Emir ve Hasan, Kabil'de monarşinin son yıllarında birlikte büyüyen iki çocuk... Aynı evde büyüyüp, aynı sütanneyi paylaşmalarına rağmen Emir'le Hasan'ın dünyaları arasında uçurumlar vardır: Emir, ünlü ve zengin bir işadamının, Hasan ise onun hizmetkârının oğludur. Üstelik Hasan, orada pek sevilmeyen bir etnik azınlığa, Hazaralara mensuptur. 


Çocukların birbirleriyle kesişen yaşamları ve kaderleri, çevrelerindeki dünyanın trajedisini yansıtır. Sovyetler işgali sırasında Emir ve babası ülkeyi terk edip California'ya giderler. Emir böylece geçmişinden kaçtığını düşünür. Her şeye rağmen 

arkasında bıraktığı Hasan'ın hatırasından kopamaz. 

Uçurtma Avcısı arkadaşlık, ihanet ve sadakatin bedeline ilişkin bir roman. Babalar ve oğullar, babaların oğullarına etkileri, sevgileri, fedakârlıkları ve yalanları... 

Daha önce hiçbir romanda anlatılmamış bir tarihin perde arkasını yansıtan Uçurtma Avcısı, zengin bir kültüre ve güzelliğe sahip toprakların yok edilişini aşama aşama gözler önüne seriyor. 

Uçurtma Avcısı'nda anlatılan olağanüstü bir dostluk. Bir insanın diğerini ne kadar sevebileceğinin su gibi akıp giden öyküsü...”



Not: Kitap kapağı resmi kitapyurdu.com dan alıntıdır.

3 yorum:

  1. yarısına kadar okudum. Güzeldı. Ama gelmedi devamı. Daha huzurlu bi zamana bıraktım bu kitabı okumayı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafa doluyken her türlü kitabı okumak zordur.Umarım en kısa zamanda huzura kavuşur ve yarım bıraktığınız herşeyi tamamlarsınız.

      Sil
  2. 2 gün de okumuştum harika bir kitap ama filmini izlemek nasip olmadı daha :)

    YanıtlaSil